Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 205 769 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

TARTA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

niedziela, 26 lutego 2012 16:32

 

Jak Wam mija dzień? mnie jak zwykle doskwiera niedzielna nuda, choć promyczki Słońca przedzierające się przez firanki wprawiają w lepszy nastrój... być może niedługo zawita wiosna.. ;-)

 

 

Przepis na tartę zaczerpnęłam z bloga www.makelifeeasier.pl, jednak nieco go zmodyfikowałam.





Składniki:

Ciasto:

-150 g mąki

- 30 g cukru

- 125 g pokrojoneo masła

- 1 łyżka wody
 
 
 

Farsz:

- małe opakowanie śmietanki 30%

- 2 tabliczki białej czekolady

- opakowanie mrożonych ( lub świeżych ) malin

- 1 jajko 



Przygotowanie: 
 
Mąkę przesiać do naczynia, dodać masło, cukier i łyżkę wody. Zagnieść szybkim ruchem tak, by skłądniki się połączyły, uformować kulkę i schować ciasto do lodówki na pół godziny.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietankę. Wymieszać i zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać roztrzepane jajko, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Nakłuć je widelcem i podpiec je ok 20 min w temp. 180*C. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na nim maliny i zalać czekoladową masą.
Piec w temp 180*C i zapiekać około 15-20 min.
Po ostudzeniu można schłodzić w lodówce, by ciasto było zwarte i nie rozpływało się.
Smak!

 



Ciasto nakłuwamy widelcem...

 

 

 

... i przygotowujemy czekoladową mieszankę



 

Dodajemy maliny i zalewamy śmietankowo-czekoladową masą... ;-)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

DELIKATNY DESER Z BIAŁEJ CZEKOLADY PODANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM ;-)

poniedziałek, 20 lutego 2012 17:40

 

Przyznaję, że zaniedbałam swojego bloga i to bardzo! Czas więc otrzeć z kurzu przepisy, które zdążyłam uzbierać przez te 4 miesiące nieobecności tutaj (ależ ten czas leci!) i podzielić się z Wami tym, co najlepsze:)

 

Przedstawiam Wam bardzo prosty, a za razem smaczny i lekki deser, który sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i romantycznej kolacji we dwoje.. :)  

 

 

Składniki ( dwie większe porcje lub 4 mniejsze ):

- 1 opakowanie serka Mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- Paczka mrożonych lub świeżych truskawek
- cukier



Przygodowanie:

Mus czekoladowy:

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do serka Mascarpone i zmiksować na puszystą masę.


Mus truskawkowy:

Truskawki rozmrozić ( jeśli są zamrożone ), dodać cukier i rozgnieść, najlepiej mikserem, dosypując kilka łyzek cukru. Powinien wyjść nam gładki i lśniący, słodki mus.



Do szklanych pucharków przelać mus z białej czekolady, a na wierzch dodać truskawkową masę. Chłodzić w lodówce ok 2 godziny. Udekorować kwiatkiem lub listkiem mięty.
Smak! 

 

 

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

CALZONE Z NADZIENIEM SZPINAKOWO-SEROWYM

wtorek, 18 października 2011 0:15

 

Jeśli komuś znudziła się już klasyczna pizza z dodatkami, Calzone ( pieróg z nadzieniem ) jest zecydowanie trafnym urozmaiceniem sobotniej kolacji ;-)

 

 

 



Składniki ( na 4 Calzone ):

 

Ciasto (przepis na nie zaczerpnęłam z bloga kulinarnego):


- 450 g mąki 

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 16 g świeżych drożdży

- łyżeczka soli

- 250 ml ciepłego mleka

- bazylia, oregano do smaku

 


Farsz:

 

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku

- 3 ząbki czosnku

- kilka plasterków szynki

- kostka żółtego sera

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

 


Sos:


- 1 duży ząbek czosnku

- mały jogurt naturalny

- łyżka majonezu

 

 

 

Przygotowanie:


Mąkę wsypać do miski, dodać sól, oliwę, mleko. Z drożdży zrobić wcześniej rozczyn, mieszając z mlekiem. Po kilku minutach dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Szpinak podsmażyć na patelni czekając, aż woda całkowicie odparuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ( należy uważać, by nie przesolić). Dodać pokrojoną w paski szynkę.Na koniec rozgnieść czosnek i wymieszać z farszem. Po ostudzeniu dorzucić starty ser, wymieszać.

Ciasto przekroić na 4 częśći. Każdą z osobna rozwałkować, dodając nadzienie. Zwinąć je na kształt pieroga zlepiając brzegi. Następnie posmarować ciasto jajkiem i włożyć do piekarnika.
Piec ok 15 min w temp 200*C 

Jeśli chodzi o sos czosnkowy- nic prostrzego. Do małej miseczki należy wlać jogurt, rozgnieciony ząbek czosnku oraz majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać. Sos gotowy po kilku sekundach ;-)

 

 

 



 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

niedziela, 16 października 2011 22:09

 

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki pt. " Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson.

 

 

 

 

 

 


Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):


- 150 g miękkiego niesolonego masła

- 125 g jasnego cukru trzcinowego

- 100 g miałkiego cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 jajko z lodówki

- żółtko 1 jajka z lodówki

- 300 g mąki

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 320 g łezek z mlecznej czekolady

 

duża blacha do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego! 

 

 

 

 

Wymieszane składniki

 

 

 

 

Ciasteczka przed upieczeniem ( nie martwcie się, w piekarniku nabiorą pięknego ciasteczkowego kształtu ;) )


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWO-BANANOWE MUFINKI

środa, 31 sierpnia 2011 18:36

 

Przepis na te pyszne babeczki zaczerpnęłam z książki pt. "Kuchnia, przepisy z serca domu" Nigelli Lawson.
Urzekła mnie w nich puszystość, która pozostaje nawet na kilka dni po upieczeniu. Mufinki nie czerstwieją zbyt szybko, tak jak bywa w przypadku innych ciast. 

 

 

 

 

 

 

 


Składniki ( na 12 sztuk ):


- 3 bardzo dojrzałe banany

- 125 ml oleju roślinnego

- 2 jajka

- 100 g jasnego cukru trzcinowego ( ja dodałam zwykłego, brązowego )

- 225 g mąki pszennej

- 3 łyżki kakao najlepszej jakości, przesiane

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

forma na 12 mufinek

 

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200*C. Banany rozgnieść w misce widelcem lub mikserem. Dalej miksując dodawać olej, jajka i cukier. Mąkę, sodę oczyszczoną oraz kakao wymieszać razem w osobnej misce. Następnie dosypać mieszaninę do masy bananowej i ponownie zamieszać. Na koniec przełożyć ciasto do foremek. 
Piec ok 15-20 min ( mi wystarczyło 15 ).
Smak! 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

sobota, 1 października 2016

Licznik odwiedzin:  12 651  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

O moim bloogu

Blog stworzony z myślą o jedzeniu, przepisach, różnościach.. ;-)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 12651

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Bloog.pl